Project Description
Fonksiyonel Tıp
Fonksiyonel Tıp
FT bir komplementer tıp metodudur. Yani tamamlayıcıdır. Yapılan en güncel ve kanıta dayalı bilimsel çalışmalar ışığında danışanı değerlendirmeyi ve bir bütün olarak ele almayı içerir.
Fonksiyonel tıp kanıta dayalı binlerce kişi üzerinde yapılmış araştırmalar ışığında temelli bir yaklaşımdır, hastalığın altında yatan nedenleri araştırır, hasta merkezli olarak çalışır ve bireyselleştirilmiş tedavi modelleri sunar.
Kişiye özel olarak genetik,biyokimyasal,fizyolojik ve psikolojik faktörleri ayrıntılı bir şekilde araştırır. Görüşme sonucunda ortaya çıkan bulgular doğrultusunda kişiye özel tedavileri planlar.
Fonksiyonel Tıp, yaşam tarzınız, beslenmeniz ve genetik faktörleriniz göz önüne alınarak size özel olarak uygulanan bir tedavi yaklaşımıdır.
Fonksiyonel tıp, modern tıbba göre oldukça uzun ve detaylı bir muayane süresi içinde biyokimyası standart tıpta uygulanan genetik testleri tedavide kullanır.
Fonksiyonel tıp uzmanı,vücudun homeostatik dengede olup olmadığını, hormon dengesini, otonomik dengeyi, hücresel bazdaki vitamin ve mineral düzeylerini göz önünde bulundurarak tedavi planlar.
Kişiye semptomatik tedavi olarak ağrı kesici vb ilaç tedavisi sunmak yerine büyük çoğunlukla beslenme ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile birlikte bazı ek besin takviyelerinin önerilmesini içerebilir.
Fonksiyonel tıp tedavi yaklaşımı multidisipliner bir yaklaşımdır. Fonksiyonel tıp uzmanı bir doktor ve PNI uzmanı ve FT diyetisyeninin yanı sıra iç organ terapisi elzem olduğundan bir osteopat, egzersiz için uzman bir fizyoterapist, bir psikolog, nefes,yoga ve mindfullnes konusunda bir uzman tarafından kronik hastalıklarda sağlık koçluğu verilerek biyopsikososyal yaklaşımla desteklenmelidir.
Kurumumuzda Fonksiyonel Tıp Eğitim Platformu Bilim Kurulu Üyesi, Psiko Nöro İmmunoloji Uzmanı İlbilge Cebeci Yılmaz’ın yanı sıra Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Ferhat Aydın hizmet vermektedir. Ayrıca gerekli durumlarda fonksiyonel tıp hekimine ya da uzman klinik psikologlara yönlendirme yapılmaktadır.
Fonksiyonel Tıp Tedavisi hangi hastalıklarda etkin bir tedavi yöntemidir?
Kronik inflamatuar hastalıklar:
- Otoimmün hastalıklar; Fibromyalji, Myofasyal ağrı sendromu Psöriazis (Sedef) , Reynaud fenomeni, Multipl Skleroz (MS), Romatoid Artrit(Romatizma), Haşimoto Tiroidi, Tip 1 Diyabet, polikistikover sendromu(PKOS),kronik pelvik ağrı.
- Bağırsak hastalıkları; İrritabl Bağırsak Sendromu(IBS) , Ülseratif Kolit, Chron, Sibo, gastrit, reflü, Candida, kronik kabızlık
- Metabolik hastalıklar; İnsülin Direnci, Tip 2 Diyabet , Kronik Yorgunluk Sendromu, Fibromiyalji, Kemik erimesi (Osteoporoz),
- Depresyon
- Otizm
- Alzheimer ve Parkinson
- Akne, Egzama, dermatit türleri.